среда, 3. септембар 2014.

                                                              Heklana tunika(haljina)


Pokušaću na što jednostavniji način da Vam objasnim kako uz pomoć heklice da izradite divan odevni predmet.Šeme su preuzete sa interneta, ja ću samo svojim rečima da objasnim postupak rada.
Tunika izgleda ovako


Šeme po kojima ćete raditi u nastavku će biti obeležene na sledeći način



Tuniku započinjemo izradom kvadratića tako što prvi uradimo po šemi br 1 do kraja,a svaki sledeći spajamo pri izradi zadnjeg reda na mestima koja su obeležena strelicama na slici šeme.Cela tunika se radi sa 2 navijutka(ili nameta-kako ih ko zove).Broj kvadratića zavisi od veličine samog odevnog predmeta tako da nećemo govoriti o njihovom broju.Nisam je do sada radila,ali imam u planu tako da uzmite meru pre pocetka.

Šema br 1
Kada spojimo sve kvadratiće prelazimo na rukave,njih radimo po šemi 2
Na slici su prikazana samo 3 reda.Ako pažljivo pogledate videćete da je zapoceto sa 4 stubica pa 2 lancica,4stubica,1 lančić,2 stubića(oni su uvek na svom mestu-konstanta),1 lančić....sve tako ukug do kraja reda.U svakom sledećem krugu dodajemo po 1 stubić.Broj redova takodje zavisi od veličine koju radite.Kada dostignete željenu dužinu rukavaodredite poluobim ispod grudi vašeg modela,dodajte par cm da ne bude skroz uz telo i postavite markere na tačku A i B .Pobrinite se da kada budete odredjivali mesta markerima konac bude u tački A i prvo ćete raditi 1 tzv.mrtav bod (sematski prikaz x) hvatajuci oba dela .Dalje heklamo po šemi 3 prateći samo uokviren deo sa slike.Kada stignemo do tačke B heklicu provlacimo kroz oba dela i nastavljamo dalje do željene dužine.   
Pozicija markera i konca
Šema br.3
Nadam se da sam pomogla,ukoliko imate bilo kakvih nedoumica možete mi se obratiti na facebook stranici IVA rucni rad,rado ću pomoći
https://www.facebook.com/iva.rucnirad?ref=hl



2 коментара:

  1. Jako lep blog, Ivana. Vidim da volite ruske modele, i ja takođe. Sviđa mi se što ste se potrudili da date lepa, detaljna objašnjenja za svaki projekat. Želim Vam puno uspeha u daljem radu i stavljam ovaj blog na svoju listu čitanja :) Pozdrav od Krpene LUTKICE! http://jelenacreative.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Uskoro ce biti jos noviteta,malo sam zapostavila blog zbog narudzbina ali bice jos svasta nesto :)

    ОдговориИзбриши