петак, 24. април 2015.

             Prsluk za bebu uzrasta 0-3 meseca

Originalna šema je prezeta sa interneta,originalno uputstvo na engleskom jeziku možete pogledati  ovde.
 Zbog nedostatka vremena napisaću objašnjenje za jednu veličinu,a početnici mi se mogu uvek obratiti na fb stranici Iva ručni rad za dodatna objašnjenja.

Za izradu ovog prsluka potrebno Vam je osnovno znanje što se tiče heklanja.Da bi veličina odgovarala opisu koristite heklicu 4mm i adekvatno predivo.

Skraćenice koje ću koristi u daljem opisu možete naći na fotografiji ispod

1.red-Počinjemo tako što radimo 50 L.U četvrti L od heklice uraditi 1 SN,u sledeća 4 mesta uraditi SN,zatim u sledeće mesto uraditi 3SN(sva tri se rade u isto mesto i na centralni ili srednji postaviti marker),sledeće je 6 SN,pa opet 3 SN u isto mesto i ponovo postavljmo marker na centralni stubić,12SN,3SN u isto mesto(postaviti marker na centralni stubić),6 SN,3SN u isto mesto(postaviti marker) i u poslednjih 14 mesta uraditi SN.Na kraju ovog reda ako ste dobro uradili trebalo bi da imate 56 stubića.

Sada da ne bih svaki red ponavljala sve se svodi na to da radite stubiće do markera,(podsećam marker je na srednjem stubiću na mestima gde smo radili 3 u isto mesto) i tu gde nam je marker radimo po 3 stubića u isto mesto i ponovo postavimo marker na centralni stubić.U svakom redu na mestu markera radimo 3SN u isto mesto i postavljamo marker na centralni stubić.Postupak ponavljamo dok ne uradimo 5 redova.Na kraju petog reda bi trebalo da imate 88 stubića.

6.red-Radimo SN do prvog markera,zatim uradimo 1SN u centralni stubić gde nam je bio marker,5L,preskočimo 16 stubića i uradimo SN u mesto gde nam stoji sledeći marker.Na taj način smo ostavili otvor za rukav.Dalje radimo 22 SN,1 SN u centralni stubić gde je bio marker pa 5 L,preskačemo narednih 16 stubića i radimo SN tamo gde je postavljen marker na centralnom stubiću,11 SN.
7.red-1L,raditi stubiće bez navijutka do kraja reda(ukupno ih ima 66)
U sledećim redovima radimo na podetku reda ono sto je do zvezdice(*),ponavljamo ono sto se nalazi izmedju dve zvezdice(*) i završavamo red onim što piše posle zvezdice(*).
8.red-1L,2S,*3L,preskočiti 2 mesta,3S*,ponavljati deo izmedju zvezdica dok ne ostane 4 mesta na kraju reda,a zatim uraditi sledeće 3L,preskočtiti 2 mesta,2S.Na kraju ovoga reda bi trebalo da imate 13 lukova od po 3 lančića.
9.red-1L,1S u prvo mesto zatim preskočiti jedno mesto pa uraditi 5SN u luk od lančića iz prethodnog reda.*preskočiti jedno mesto,1S,preskočiti 1 pa uraditi 5SN u luk*ponavljati dok ne ostane 2 mesta na kraju reda,jedno preskočiti pa uraditi 1 S.
10.red-1 L,1PS(ja ga zovem polustubić dok je nekima poznatiji kao poluvisoki stubić) u prvo mesto,1L,preskočiti 1,3S,*3L,preskočiti 3, S u sledeća 3*,ostaju nam 2 mesta radimo 1L PS u poslednje mesto.
11.red-3L,2SN u isto mesto tj.u prostor lančića iz prethodnog reda,*preskočiti 1,1S,preskočiti 1,5SN u luk*ponavljati dok ne ostane 4 mesta,zatim preskočiti 1,1S,preskočiti 1,2SN u lančić pretodnog reda,1SN.
12.red-1L,2S,*3L,preskočiti 3,S u sledeća 3*ponavljati dok ne ostane 5 mesta zatim 3L,preskočiti 3,2S.
Redove 13-16 radimo tako što ponavljamo redove 9-12
Redove 17-19 radimo tako što ponavljamo redove 9-11
20 red-ceo red se radi SN i trebalo bi da imate 79 stubića.
Završite prsluk stubićima bez navijutka i pri tom napravite otvore za dugmiće.Ukoliko ne znate kako se to radi možete pogledati ovde.
Unapred se izvinjavam ako je došlo do neke štamparske greške,slobodno mi javite da je ispravim.
Srećan rad drage dame :)

Нема коментара:

Постави коментар